Fredag den 30 maj 2014

Hej Kvismaren!

Personal och gäster: TMJ, LLS, TLR, NDL och MPN. Gästen Sönke Eggers från SLU i Uppsala åkte hem och den nya arbetaren Marianne Stoessel (France) ankom med tåg till Kumla under kvällen. Välkommen!

Väder: Molnigt med eftermiddagsregn. 7-12 grader. NO vind.

Dagens arbete: Trastsångarforskningen fortsätter i rasande takt. Hanar och honor med färgringar och ljusloggrar fångas och släpps.

Lantbruksprojektet med Sönke Eggers som välkommen arbetande gäst testade repmetoden för att hitta lärkbon (att dra ett rep mellan två personer över ett fält), dock utan resultat. Lärkorna är sena i år. Ett ortolansparvspar vid Ängfallet sågs som hastigast i kohagen (förmodligen ligger honan på ägg och var upp en liten stund för födosök). Skönt att se honan, då fortskrider häckningscykeln. Sönke satte upp nya fågelholkar (pilfinksmodell) i åkermark runt Ängfallet och åkte sedan hem till Uppsala. Stort tack Sönke för din insats -otroligt lärorikt med ny energi och kunskap om lantbrukets fåglar och miljö. Tack och välkommen åter!

Marianne Stoessel från Frankrike kom under kvällen och kommer arbeta som assistent, nu är vi sex personer permanent i huset.

Fågelobsar: Orientseglare kom på återbesök och visade upp sig fint och lågt över Rysjön. Försvann senare under kvällen. Helt otroligt - är det samma individ som har dröjt sig kvar i området? Helt ny individ? Får vi aldrig veta...

Vänligen

Magnus Persson