Fredag den 16 maj 2014

Hej Kvismaren!

Personal och gäster: Teresa, Lena, Torben, Nico och Magnus (personal) samt övernattningsgäster från Hälsningland, Alvar Eriksson med tvillingbror i friggeboden. 

Väder: Soligt och ca 18 grader med västlig vind för första gången på länge (kanske två veckor sedan). Vindstilla på kvällen.

Dagens arbete: Kvismarens första återfångst av ortolansparv med ljuslogger skedde ikväll! En hane vid Lindåsabacken blev denna superhjälte. Nu hoppas vi på intressanta dataresultat från denna ljuslogger.

Trastsångarprojektet arbetar för fullt. 9 st sjungande hanar och någon enstaka hona finns i reservatet. I Segersjö är det ca 10 st hanar. Bobygge har ännu inte börjat.

Projektet med sånglärka, gulsparv och ortolan hittade 2 st nya gulsparvsbon med fyra ungar i vardera. Nico och Torben gjorde ett ypperligt jobb. De häckar, likt ortolansparven, på marken i Änfalladungarna och det bedrivs ekologisk odling på åkrarna runt om fågelstn. Ortolansparven verkar vara uppe i 5 sjungande hanar och två honor totalt i Kvismaren. Två par verkar bygga bo vid Ängfallet (tack Per K Linderum) och skådare uppmanas att hålla sig på vägarna och INTE gå ut i åkerholmar eller på fält nära åkerholmar. De är inne i en störningskänslig period och är oturen framme så kan man faktiskt trampa rätt på ett bo.

Övriga obsar: Ett steglitspar häckar i en hägg vid fågelstationen med ett fantastiskt vackert bo i grenklyka. Man häpnar. Det verkar vara läge för vitvingad tärna i landet, och kanske skäggtärna. Håll ögonen öppna:-)

Vid tangenterna

Magnus Persson